Izlet po okolici Vrhnike

Zbrali smo se 12.septembra 2020 na parkirišču osnovne šole Ivana Cankarja ob 7.30. uri. Za začetek smo poskusili “vrhniški” jabolčni štrudelj ob čaju in kavi.
Prvi del pohoda ni bilo razgleda, ker je bila na nadmorski višini nad 400 metri megla. Videli smo kako poteka železniška proga med Borovnico in Logatcem. Pri Štampetovem mostu, ki ga nismo videli zaradi megle, smo videli gost promet na avtocesti med Vrhniko in Logatcem. Ob množici kraških vrtač smo obiskali vhod v Vrhniško in Logaško podzemno jamo. Vmes je tudi nekaj brezen. V Sloveniji je registriranih preko 10 000 jam. Videli smo kako je prehod med Vrhniko in Logatcem strateško pomemben. Saj smo si ogledali ostanke rimskega zidu, ki je bil pomemben v antiki.
Po prvi svetovni vojni je nekaj časa potekala tudi meja z Italijo. Mad obema vojnama je bila zgrajena obrambna Rupnikova linija z nešteto bunkerji. V drugi svetovni vojni je želzniško progo varovalo nešteto bunkerjev. Nekaj jih še stoji. V osamosvojitveni vojni je bila s postavljeno mino zaustavljena kolona tankov JLA. Umrla sta tudi dva teritorijalca, zato je ta kraj obeležen s spomenikom.
Pohoda smo se udeležili: Marija Bole, Milivoj Kodrič, Sašo Isakovič, Janez Perko, Tone Porenta, Tomaž Pretnar, Bevcer Jože, Stipe Komadina, Marjan Dragar, Bogdan Grom. Pohoda se je udeležila ena korenina in devet kaveljcev. Skupaj nas je bilo 10
Bilo je lepo in hvala vsem za lep dan
Vodil in zapisal: Bogdan Grom
Verd 15. septembra 2020